Reisverslag Bali, Sumba en Flores

Inleiding

We houden van reizen en reizen het liefst af naar gebieden waar nog wat te ontdekken valt. We hebben zoveel reisplannen in ons hoofd dat het nog niet meevalt om een keuze te maken. Daarom dit jaar maar eens de vakantiebeurs voor bijzondere reizen in Amsterdam bezocht om extra inspiratie op te doen. Verstandig?

Tja, zoals te verwachten viel werd de keuze er na ons bezoek alleen maar moeilijker op. Wat zijn er toch een mooie reizen te maken!

Ingrid komt uit een familie met een geschiedenis in Indonesië. Haar grootvader was er oogarts en haar vader en later ook haar broer en zus zijn er geboren. Van huis uit veel verhalen uit en over de Indië-tijd dus bij Ingrid in de familie, een taalgebruik doorspekt met maleise woorden en gezegden en natuurlijk een keuken met op hoogtijdagen kruidige maaltijden met Indonesische gerechten. Toch zijn wij er nog nooit geweest.

We hebben een druk jaar achter de rug en Indonesië leent zich bij uitstek voor een reis van relaxen aan zee gecombineerd met avontuur en cultuur snuiven in de binnenlanden. Op naar Indonesië daarom.

We beginnen, zo als zoveel reizen naar Indonesië, met een paar dagen op Bali om daarna snel door te trekken naar de niet toeristische en veel minder bekende wonderschone eilanden Sumba en Floris. We reizen weer met z'n tweetjes. Voor de organisatie vallen we weer terug op Namasté reizen. We hebben in het verleden goede ervaringen opgedaan met deze organisatie. Een vertrouwd adres, zo zal ook deze reis weer blijken.

Voor bij het reisverslag:Als u bij het lezen een foto aanklikt dan wordt deze vergroot. De foto's kunnen na aanklikken ook als diashow bekeken worden. Als u een link, bij voorbeeld: Namasté aanklikt dan wordt deze geopend en wanneer verwezen wordt naar de kaart van Indonesië, dan kan deze opgeroepen worden door de link: kaart van Bali aan te klikken.

Dag 1: vrijdag 28 augustus 2015

Alle voorbereidingen zijn getroffen. Onze vaccinaties zijn nog geldig. We hoeven daarom alleen maar (dure) anti-malariapillen aan te schaffen. Vaak discussie om ons heen; wel of geen malariapillen slikken. Omdat we in het verleden nooit slechte ervaringen hebben gehad met het gebruik van de malariapillen besluiten we ze ook dit jaar weer te nemen om geen onnodig risico te lopen.

We zullen gedurende onze reis in Indonesië verschillende binnenlandse vluchten maken en de bagagevoorschriften voor binnenlandse vluchten zijn enorm krap (soms maar 10 kg per persoon). Daarom hebben we lichtgewicht tassen gekocht en beperken we onze bagage tot het minimum. Gelukkig mogen we ervan uitgaan dat het lekker warm zal zijn in Indonesië; dus veel kleding hoeft niet mee.

Het is op de dag van ons vertrek mooi weer in Nederland, We lunchen bij restaurant Wonders In Schagen. Om 17.10 vertrekken we met de trein naar Schiphol. Daar verloopt alles vlot. Heerlijk om weer even rond te kijken op de luchthaven.

We vliegen met Emerates via Dubai. Het vliegtuig vertrekt op tijd om 21.30 uur. De service aan boord is prima. Het is een groot vliegtuig. De stoelen staan 3 - 4 - 3. Wij zitten in het midden. De vlucht is comfortabel en voordat we het weten landen we na een van vlucht van 6 uur in Dubai voor de transit naar Denpasar Indonesië. 

Bali: Dag 2: zaterdag 29 augustus 2015

In Dubai is het een uurtje of 2 wachten op ons vliegtuig naar Denpasar. Het is bijna 9 uur vliegen van Dubai naar Denpasar op Bali. Het vliegtuig is weer op tijd. Ingrid kan tijdens de vlucht niet zo goed slapen; ze slaapt het beste als het vliegtuig lekker door elkaar geschut wordt door turbulentie, maar dat gebeurt niet. Het vliegtuig ligt strak in de lucht. ... Jan-Arend slaapt wel goed. Niets om over te klagen tijdens deze vlucht, maar ... we vinden de service van Singapore Airlines toch beter. Singapore Airlines blijft met stip onze favoriete luchtvaartmaatschappij.

Rond 21.30 uur plaatselijke tijd landen we op Ngurah Rai International Airport de luchthaven van Denpasar. (kaart vanBali) De luchthaven is groot en ruim oppgezet. Alles verloopt snel en heel efficiënt. Dat hebben we op andere vakanties in Azië wel eens anders meegemaakt! Het visum voor Indonesië is een paar maanden geleden voor ons afgeschaft. Dat scheelt ons mooi 50 dollar per persoon!

Als we de luchthaven uitlopen moeten we lachen om de tientallen springende mannetjes die allemaal hun bordjes met namen omhoog houden. Maar het lachen ontgaat ons als we er allebei 2x langsgelopen hebben zonder onze naam tegen te zijn gekomen. Uiteindelijk bellen we de plaatselijke agent van Khiri Travel (ook het reisbureau dat onze reis in Birma/Myanmar geregeld had) die ons zegt dat de chauffeur eraan komt. We verlaten de aankomsthal en gaan naar buiten. Daar vinden we uiteindelijk onze chauffeur. Hij stond buiten te wachten ver weg van zijn collega chauffeurs. Onhandig. Was toch even schrikken na een lange reisdag, maar eind goed, al goed. We gaan op weg naar ons hotel en proberen in het donker een eerste indruk te krijgen van de omgeving. Erg modern allemaal, maar dat is het meestal in de buurt van een grote luchthaven.

Rond half 23.30 uur zijn we bij ons hotel in Sanur (kaart van Bali). Sukun Bali Cottage is kleinschalig hotel in een klein donker straatje met een mooie groene tuin en een fijn zwembad. Het strand ligt op ca. 400 meter afstand van het hotel. De man bij de balie is erg vriendelijk.

We lopen naar onze kamer; die ziet er goed uit! Eenvoudig, maar er is een airco en een prima te regelen douche. Alle kamers zijn als kleine huisjes op de begane grond.

Dag 3: zondag 30 augustus 2015

Rond 8 uur worden we uitgeslapen wakker. Altijd spannend; in de nacht arriveren en dan de eerste ochtend wakker worden in een land waar je voor het eerst bent. Als we de kamer deur open doen schijnt de zon ons tegemoet. De tuin van het hotel staat vol met prachtige exotische planten. Bomen met van die fraaie stinkvruchten.

Onze kamer/cottage heeft een leuk terras met zitje bij de buitendeur. We lopen het terrein over naar de ontbijtzaal. Erg eenvoudig ook, maar lekker. Een 2e kopje koffie zit er echter niet in. De ontbijtzaal is een open gebouw bij een fraaie vijver vol met enorme kooikarpers. De kooikarpers zien er mooi uit. Allerlei verschillende kleuren. Als wij een tafeltje nemen bij de balustrade verhuist de hele school karpers zich in het water naar een plek naast onze tafel. Grappig gezicht! Na het ontbijt lopen we naar het strand. Het strand is maar zo'n 5 minuten lopen van het hotel. Ideaal.

Wat een heerlijk zonnetje! Overal langs de weg zien we kleine offeraltaartjes met fruit, wierook en bloemen. We lopen een smalle boulevard langs het strand af. Overal kleine eettentjes en strand paviljoens met ligbedden. Een paar grote ressorts ook. Erg toeristisch natuurlijk maar beslist niet vervelend. Een goede plek voor ons om even te relaxen zo aan het begin van de vakantie.

Koffietijd! We drinken ergens heerlijke cappuccino. De mensen zijn hier erg vriendelijk. We hebben uitzicht op zee en strand. Na de koffie lopen we een eind verder. Op een gegeven moment komen we bij een plek waar heel veel mensen bij elkaar staan. We zijn nieuwsgierig. Wat zou er aan de hand zijn. Op een uitgezet veld op het strand blijkt een grote "internationale" vliegerwedstrijd gehouden te worden. Aan de randen van het veld hebben verschillende groepen van een man of 10 zich verzameld. Ze vormen een team. Ieder team heeft zij eigen dracht, vlag en vlieger.

Er zijn enorm veel verschillende vliegers. Sommigen vliegers hebben drakenkoppen aan de kopse kant als versiering. De kunst is natuurlijk om als team je vlieger zo lang mogelijk in de lucht te houden. Daarbij mag je een vliegergevecht houden en proberen een tegenstander naar beneden te halen. Gejoel als er weer een vlieger neergaat. Het is een héél groot gebeuren met veel teams uit meerdere landen.

Wel heet zo'n eerste dag in de volle zon; dat is wel weer even wennen! Tussen de middag eten we heerlijke nasi aan het strand. In de volle zon mag het dan te heet zijn maar in de schaduw is het mede door de wind prima toeven.

We huren voor de rest van de dag luie strandstoelen en badlakens bij een hotel aan het strand.

Heerlijk languit op het strand op een dik kussen onder een boom ... en zwemmen natuurlijk.

Het water is precies lekker; het is verfrissend. Wat een geweldig begin van de vakantie. Lezen, luieren, zwemmen.

Aan het eind van de middag gaan we terug naar ons hotel waar we een biertje en een wijntje drinken op ons terrasje bij de kamer Breaking news uit Holland; kleindochter Fenna heeft haar eerste tand gekregen! Wauw! s Avonds gaan we Sanur nog even in. Vlakbij het hotel eten we bij een Italiaans restaurant een heerlijke pizza!

Dag 4: maandag 31 augustus 2015,

Ingrid heeft matig geslapen. Bovendien hebben muggen haar aardig lek gestoken. Dus s nachts maar een poosje naar Pink Floyd geluisterd en gekriebeld ... Overigens blijkt later dat dit de enige keer deze vakantie is dat we last van muggen hebben. Dus dat valt nog wel mee. Uiteindelijk toch uitgeslapen; zelfs te laat voor het ontbijt maar dat is niet erg; we scoren wel ergens wat bij het strand.

Dat lukt prima! In een klein restaurantje met terras aan het strand ontbijten we op een lekker schaduwplekje en met uitzicht op de jet ski's racend over het water! Heerlijk ontbijt, met cappuccino. Na het ontbijt weer een paar standbedden gehuurd.

Heerlijk geslapen, gelezen en gezwommen. De zee is hier vrij ondiep. We hebben niet zo ver gelopen dat je niet meer kan staan, want dan moet je wel héél ver de zee in! Het strand is s morgens vrij smal, maar in de middag, met eb, valt er steeds meer droog. Je ziet dan tot heel ver in zee de vissers staan, tot hun knieën in het water. Ze zijn druk bezig met hun netten. Vaak hebben ze zo'n Vietnamese punthoed op. Goede bescherming tegen de zon! We zijn nu goed geacclimatiseerd.

Heerlijk om hier met 2 luie dagen te beginnen! Tussen de middag lunchen we met lekkere nasi met een biertje en een roseetje erbij! Wijn is hier ongeveer dezelfde prijs als in Nederland; bier is wat minder duur. Omdat het eten zelf hier zo goedkoop is lijkt de alcohol wel erg duur! De prijzen zijn wel even wennen, ál die nullen! 100.000 roepie is ongeveer 6 euro 70. Dus je haalt al gauw een dik miljoen van de bank! En dan maar steeds goed opletten met wat je betaalt!

Aan het eind van de middag lopen we terug naar het hotel Halverwege het strand en ons hotel is de straat tijdelijk afgesloten door podium dat midden op de weg opgetrokken is. Een gamelanorkest van kinderen maakt muziek. Ze kijken heel serieus. Er zijn hele kleine kinderen bij. Vanavond zal er een dansvoorstelling zijn van de plaatselijke dansschool. Kinderen uit alle leeftijdsgroepen zullen dan traditionele dansen opvoeren voor familie, kennissen .... en ons natuurlijk.

Na een stop op onze kamer gaan we eten. We lopen een poosje door de hoofdstraat met winkeltjes.

We keren terug naar het podium van vanmiddag waar nu de échte 'dansvoorstelling" is begonnen.

Veel publiek, vooral van de Balinezen zelf. Vooral veel jonge meisjes voeren hun dans uit op de muziek. Ze zien er prachtig uit in hun traditionele outfits en ze zijn uitbundig opgemaakt. Geweldig leuk om te zien hoe serieus en met hoeveel trots ze de ingewikkelde gebaren die bij hun traditionele dansen horen uitvoeren. Prachtige mimiek ook.

We eten op het terras van een restaurant van waaruit we de rest van de dansvoorstelling ook nog kunnen volgen. Tegen tienen zijn we weer op de kamer. Opladen en pakken want morgen worden we om 10 voor 7 opgehaald om naar het vliegveld van Denpasar te gaan voor onze vlucht naar Sumba.

 

deel 2: Sumba

create
counter